Loading copies
Document is currently in processing
No copies
Document has no bound volumes
OBSAH
Předmluva........................................................................... v
Úvod - dějiny vinic, vinařů a vín................................................. 11
I Terroir jako kulturní konstrukt................................................ 19
1. Společensko-hospodářské faktory terroir ....................................19
2. Terroir a moravská identita.................................................25
3. Československý a český diskurz o terroir...................................28
II Terroir a tradice...............................................................37
1. Vinohrad jako svoboda- konstitutivní mýtus ................................37
2. Proměna vinařství v 17. a 18. století: zrození „Ausbruchu‘7samotoku........45
3. Zeselštění vinohradnictví a vinařství na Moravě..............................49
3.1 Následky třicetileté války a první fáze zeselštění.....................49
3.2 Druhá fáze zeselštění: „zběsilé“ vysazování 18. století, ikonografická
reprezentace německých vinohradníků a sedláků jižní Moravy..............59
3.3 Vznik sklepních uliček a nové krajinné kompozice.......................68
3.4 Třetí fáze zeselštění: josefínské svobody a největší rozmach moravských
vinohradů.................................................................26
4. Mezi tradicí a kapitalismem..................................................80
4.1 Formování národního trhu a zpřesňování (a ochrana) zeměpisného
původu vína.............................................................. 80
4.2 Morava a zpřesňování původu vína v lékařském diskurzu
(polovina 17. až polovina 18. století)....................................88
4.3 Etika a praktiky tradiční ekonomiky - Hausväterliteratur pro Moravany..94
4.4 Učenecká racionalizace a reflexe moravských vín (přelom 18. a 19. století) 96
4.5 Prvotní učenecké klasifikace a systematické vymezování charakteru
moravských vín (1. polovina 19. století)................................ 103
4.6 Věk zeleného Muškatelu a zeleného a černého Cinyfálu
aneb Odrůdová paleta Moravy............................................. 112
4.7 Brněnští perkrychtéři jako tradicionalistická anomálie industriálního města
aneb Poslední perkmistři Moravy......................................... 124
4.8 Světové výstavy a klasifikace vína: vzor Bordeaux pro Moravu aneb Vinice
reprezentované mapou...................... ................. * 31
4.9 „Poněmčování“ moravského vinohradnictví a vinařství
aneb Leopold Quaiß jako otec pozdního sběru na Moravě a racionalisté
Ferdinand Kaufmann a Franz Schwarzmann...................................142
4.9.1 Jaroslavický paradox: vzestup v době pádu....................... 148
4.10 Nacionálni rajonizace moravských vín a nové cesty prodeje vína...... 151
4.10.1 Nacionálni spolupráce při nové výzvě: padlí,
plíseň révová a révokaz................... ................. 156
4.11 Organizační formy epochy: vinařství velkostatků, velkoobchodníků,
první vinařská družstva a (specializovaná) vinařství (Weingüter) 163
4.12 Úpadek vinařství 20. let a počátky regenerace 30. let 20. stol.
aneh Založit družstvo či apelaci?.................................... 168
4. 13 Nemecký nacionálni socialismus: iluze vinohradnického stavu, vinařská
družstva pod kuratelou státu a válečná mizérie....................... 174
4.14 Český národní socialismus a sovětizace vinohradnictví a vinařství:
konfiskace německých vinohradníků a vinařský kolektivismus družstev, znárodnění........................................................... 184
III. Historická hierarchie terroir moravských vinic a vín....................... 193
1. Franciskána jako pramen poznání ......................................... 193
2. Standardní vinice Moravy (příklad Mikulovská a Velkých Bílovic).......... 199
3. Podprůměrné vinice a „oblast zmaru“...................................... 202
4. Nadprůměrné vinice (Bzenecko-Strážnicko a Znojemsko)..................... 205
5. Excelentní velké vinice („Top sedmička“ a předvídaná excelence Lampelberku) 213
6. Komparace po 100 letech: franciskána a rajonizace 20. století.............220
7. Dolní Rakousy Moravou (Valticko)......................................... 222
Shrnutí..........................................................................225
Resumé...........................................................................227
Seznam zkratek...................................................................229
Prameny a literatura.............................................................231
Seznam vyobrazení................................................................244
Přílohy..........................................................................247
1. Hrubý výnos vinic podle vceňovacích operátů.................................. 247
2. Půdní držba Moravanů v Dolních Rakousích podle františkánského katastru 257
Field | Ind | Field content |
leader | -----nam-a22------i-4500 | |
1 | kpm01515407 | |
3 | CZ-PrHAC | |
5 | 20220629094700.3 | |
7 | ta | |
8 | 210216s2020----xr abh|f||||||000|0|cze|| | |
20 | ## | $a 978-80-7509-764-4 $q (brožováno) |
40 | ## | $a BOA001 $b cze $e rda |
41 | 0# | $a cze $b cze $b ger |
43 | ## | $a e-xr--- $b e-xr-mr $2 czenas |
44 | ## | $a xr |
72 | #7 | $a 663 $x Průmysl nápojů. Kvasný průmysl. Průmysl pochutin $2 Konspekt $9 19 |
80 | ## | $a 663.2 $2 MRF |
80 | ## | $a 634.8.047 $2 MRF |
80 | ## | $a 634.8.04 $2 MRF |
80 | ## | $a (437.32) $2 MRF |
80 | ## | $a (048.8) $2 MRF |
100 | 1# | $a Markel, Martin, $d 1968- $7 jn20011018921 $4 aut $e Autor |
245 | 10 | $a Svobodný vinohrad : $b historické kořeny terroir moravských vinic a vín / $c Martin Markel |
264 | #1 | $a Brno : $b Mendelova univerzita, $c 2020 |
300 | ## | $a 258 stran : $b ilustrace (některé barevné), 1 mapa, faksimile ; |
336 | ## | $a text $b txt $2 rdacontent |
337 | ## | $a bez média $b n $2 rdamedia |
338 | ## | $a svazek $b nc $2 rdacarrier |
504 | ## | $a Obsahuje bibliografii a bibliografické odkazy |
546 | ## | $a Résumé česky, německy |
653 | ## | $a vinařství |
653 | ## | $a vinohrady |
655 | #7 | $a monografie |
659 | $a yba $x přehledná zpracování dějin českých zemí (chronologicky) | |
659 | $a vva $x zemědělství, rybníkářství, lesnictví, myslivost | |
691 | $a Morava (oblast) | |
789 | $i Recenze: $a Štěpánek, Václav, $t Časopis Matice moravské $d (2021), $g Roč. 140, č. 1, s. 193-199 $z 978-80-7509-764-4 | |
789 | $i Recenze: $a Svobodová, Kamila, $t Jižní Morava. Vlastivědný časopis $d (2021), $g Roč. 57, sv. 60, s. 229-230 $z 978-80-7509-764-4 | |
901 | $f 1. vydání $o 20210420 | |
910 | ## | $a ABB115 |
997 | $a KZ |
{{$parent.item.lendDate | jpDate:'d.M.yyyy'}}
{{$parent.item.endDate | jpDate:'d.M.yyyy'}}
{{$parent.item.state | loc}} by user {{$parent.item.user | loc}}
Item {{$parent.item.exemplar | loc}}
Dept {{$parent.item.department | loc}}